• darkblurbg

De 3 meest voorkomende redenen waarom je denkt niet verslaafd te zijn


Hoewel veel mensen ongezonde, verslavende gewoonten hebben, zijn we er ontzettend goed in om onszelf voor te houden dat we geen verslaving hebben. Ondanks dat het je steeds meer in je werk belemmert en je relaties en gezondheid schaadt.

Hoe komt het eigenlijk dat we dit niet willen of kunnen zien? In dit artikel leer je wat de 3 meest voorkomende redenen zijn dat je denkt geen verslaving te hebben én hoe je de controle weer terug krijgt.

 

1.      Ik gebruik geen drugs of alcohol

 

Een grote misvatting bij het thema verslaving is dat gedacht wordt dat dit altijd met drugs en alcohol te maken heeft. Verslaving gaat echter dieper dan het middel. Het middel blijkt namelijk alleen een symptoom te zijn. Het is irrelevant wát er wordt gebruikt. Helaas legt de hulpverlening de focus op het middel dat wordt gebruikt. Zo kun je voor een seksverslaving weer bij iemand anders terecht als voor een gokverslaving. 

Wist je dat er in de neurologie is ontdekt dat of je een gameverslaving of een cocaïneverslaving hebt het brein op dezelfde manier reageert? Welke verslaving je hebt, maakt voor je brein niet uit. Het maakt dezelfde hormonen (dopamines) aan welke actief worden bij het gebruik. Dopamines zorgen ervoor dat je je kortstondig blij voelt of een kick ervaart. Deze dopamines worden zelfs bij shopverslaving en muziekverslaving (ja, het bestaat!) aangemaakt. Elke verslaving is dan ook een poging om je innerlijke onrust te onderdrukken of verdoven. Je zoekt een “short-cut” naar een gelukkiger gevoel en vindt deze in het middel of gedrag. Helaas werkt dit altijd maar even en na verloop van tijd steeds minder.

 

2.      Ik kan stoppen als ik wil

 

Nog een reden die mensen hebben om hun gedrag niet als verslaafd te zien, is het idee dat ze kunnen stoppen op elk gewenst moment. Je denkt dat je het onder controle hebt, omdat je niet elke dag gebruikt. Wat je niet door hebt is dat de kennis dát je het weer zal doen, al genoeg is om je brein tot rust te manen. Zo is er in de neurologie ontdekt dat alleen het plannen al genoeg is om het genotcentrum van je brein actief te maken! Ook al ben je niet dagelijks actief je middel aan het gebruiken, je brein is er wel (onbewust) de hele week mee bezig. Je vindt weer rust als je weet dat je weer gehoor zal geven aan het middel of het gedrag. Dat je niet elke dag gebruikt, betekent dus niet dat je het onder controle hebt. Je brein zal in verzet komen als je probeert te stoppen, want je hebt je brein zo ontwikkelt dat het denkt hier afhankelijk van te zijn.

 

3.      Ik kan nog steeds prima functioneren

 

Tenslotte is een veel voorkomende misvatting dat als je “niet in de goot ligt”, je niet verslaafd bent. We denken vaak in beelden van dakloze of werkloze mensen bij het onderwerp verslaving. Maar dit kan een slinkse manier van je brein zijn om je verslaafd te houden. We houden ons voor dat we niet verslaafd zijn, omdat het altijd erger kan. Zo denkt iemand met een shopverslaving “ik ben toch geen alcoholist?”. Zo denkt iemand met een alcoholverslaving “ik ben toch geen cocaïneverslaafde?” Zelfs met een cocaïneverslaving kan je denken “ik heb toch nog steeds mijn werk?” Het brein probeert je verslaving op die manier te bagatelliseren, zodat het in stand gehouden kan worden. Het brein denkt namelijk dat je dit middel nodig hebt om te overleven, dus het zal allerlei manieren bedenken om jou ervan te overtuigen ermee door te gaan. Je verslaving is intelligent en zal met je meedenken wanneer je wel en niet kan gebruiken (bijvoorbeeld niet tijdens werkuren).

Maar hierdoor wordt de oorzaak van je onrust of onvrede niet geadresseerd en blijf je je gedrag herhalen. Je focus op je werkzaamheden wordt steeds minder, omdat (de mogelijkheid tot) het gebruik een steeds prominentere plaats krijgt in je gedachteleven. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat je zodanig wordt belemmerd dat zelfs jij het doorhebt.

Maar gelukkig kun je dit oplossen als je leert luisteren naar je innerlijke onrust en gehoor geeft aan het verlangen dat eronder leeft. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen in dit traject. Hierdoor leren mijn klanten wat ze werkelijk willen en heeft de verslaving geen vat meer op hen. Wil jij dat ook? Bekijk dan hier mijn aanbod.

-Anthony Geerts-