• darkblurbg

Hoe ondernemers en leidinggevenden na een verslaving aantrekkelijker worden dan hun concurrenten

 


Ondernemers en leidinggevenden worstelen vandaag om niet alleen hun teams of onderneming door deze crisis te helpen, maar misschien veel meer: hoe blijf ik zelf staande in deze crisis? Hoe doe ik dat zonder (opnieuw) te vallen in verslavingsgedrag?

In een artikel wat onlangs verscheen op nu.nl werd overdag drinken van alcohol onder de aandacht gebracht, omdat mensen steeds meer tijd thuis spenderen. Ondernemers en leidinggevenden die aanleg hebben om verslaafd te raken, worden in deze situatie extra belast. Ze worden op meerdere fronten aangevallen. Ten eerste de toegenomen prestatiedruk, ten tweede een - wegens de coronacrisis - afwijkende privésituatie en tenslotte de versterkte neiging om stress te ondervangen met verslavingsgedrag. Het is daarom te verwachten dat het verslavend gedrag zal toenemen. Met alle gevolgen van dien.

En die gevolgen zijn er; een leidinggevende die zijn gebruik ziet toenemen, ziet zijn prestaties dalen. Dalende prestaties bij leidinggevenden kunnen in deze tijd een sterk voorspellende factor zijn voor een faillissement of ontslag. Je bent als leidinggevende bij komende reorganisaties minder aantrekkelijk om te behouden. Ook thuis kan het toenemend gebruik verregaande gevolgen hebben. Je worstelt steeds meer om je gezin of relatie succesvol door deze tijd heen te leiden. Maar het is goed te verklaren waarom je geen invloed meer hebt op je gedrag.

Dat heeft te maken met de manier waarop je hersenen ingericht zijn. Sommige mensen hebben meer aanleg om verslaafd te raken dan anderen. Er zijn namelijk veel mensen die neurologisch aangespoord blijven worden om de vrijgekomen dopamines na bijv. een sigaret of drankje opnieuw te zoeken. Er is zelfs aangetoond dat de gedachte "ik ga straks gebruiken" ervoor zorgt dat er dopamines worden aangemaakt. Je voelt je dus al lekkerder als je weet dat je later zal gaan gebruiken, zelfs vóórdat je het doet. Dus dat je meer ontvankelijk bent voor verslaving is iets waar je weinig invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt is hoe je daar vervolgens mee omgaat.

Kort gezegd heb je twee keuzes om ermee om te gaan. Ten eerste kun je kiezen om je gebruik te accepteren. Je kunt jezelf allerlei redenen geven om het te rechtvaardigen. Je houdt jezelf voor dat je het onder controle hebt of je kijkt weg voor hoeveel het je nu al kost. Maar dan neem je behoorlijke risico’s. Want wat gebeurt er als je het toch niet onder controle blijkt te hebben? Je zet zo je onderneming, je baan, je inkomen, je relaties, je gezin, je gezondheid, je toekomst, eigenlijk alles op het spel. Op zo’n moment moet je je afvragen of het gebruik je zoveel waard is. Als je eerlijk durft te zijn, weet je dat dit niet zo is. Daarom adviseer ik altijd de tweede keuze: geef toe dat verandering nodig is.

Begin bij jezelf. Je hebt dit niet onder controle en als dit gedrag er niet was zou je vrijer, gemakkelijker leven en veel groter succes bereiken. Het getuigt van veel moed om dit aan jezelf toe te geven. Het is de eerste belangrijke stap naar verandering, vanaf hier moet je ermee naar buiten toe. Ga er met iemand anders over praten.

Met iemand praten heeft als voordeel dat je uit je eigen hoofd stapt. Het helpt om jezelf te horen zeggen wat je echt vindt en hoe je je werkelijk voelt. Het helpt om hardop uit te spreken hoe het gebruik je beperkt om te zijn wie je wil zijn. Maar het kan ook erg confronterend zijn om jezelf dit te horen uitspreken. Het is daarom niet verstandig om dit met zomaar iemand te doen. Je hebt voor dit gesprek iemand nodig die precies weet waar je het over hebt. Iemand die al gedaan heeft wat jou te wachten staat als je wil veranderen. Iemand die je bij de hand kan nemen en laat zien hoe je de controle over je leven weer terugkrijgt. Zo iemand wil ik voor je zijn.

Ik kan je helpen de controle terug te krijgen waardoor je weer in je kracht gaat staan. Want in een leven met verslavingsgedrag de controle terugkrijgen, is jezelf transformeren. En jezelf transformeren is een inspirerende vorm van persoonlijk leiderschap. Zonder gebruik geef je veel meer van jezelf in je werk en je relaties, omdat je niets meer hoeft te reserveren voor je gebruik. Zonder gebruik geef je je gezondheid een boost en je carrière een nieuwe impuls. Zonder gebruik heb je zó veel nieuwe energie waardoor je frisser, krachtiger en creatiever bent dan voorheen. Je wordt hierdoor ontzettend aantrekkelijk voor je omgeving, omdat je ook aan anderen kan doorgeven wat je zelf hebt overwonnen. Zo wordt je onderscheidend als professional en als mens. Iemand die zoveel persoonlijk leiderschap uitstraalt trekt ongekend succes aan. Pak deze kans, kies voor jezelf.

-Anthony Geerts-

Heb jij een functie met veel verantwoordelijkheid, worstel je met een verslaving en zoek je een krachtige transformatie? Anthony Geerts is als coach gespecialiseerd in het overwinnen van verslaving. Hij maakt daarbij gebruik van een uniek, op maat gemaakt coachingstraject. Geïnteresseerd? Kijk op anthonygeerts.nl/aanbod